GA LEVEN IPV OVERLEVEN

Continu zijn wij bezig met het najagen van dingen waarvan we denken gelukkig te worden. Wij leven in een samenleving waarin gedacht wordt dat het hebben van een goede baan, een hoog salaris, een mooi huis, een dure auto, enz. voor een groot deel bepalend zijn voor ons geluk. Daarnaast moet je ook nog een goed sociaal leven hebben. Zie je er ook nog leuk uit en heb je een leuk gezinnetje? Dan kan het niet meer kapot! Althans, zo lijkt het. Want hoeveel mensen kunnen nu echt zeggen dat ze gelukkig zijn?

Wat doen we om onszelf gelukkig te voelen?

Om al deze dingen voor elkaar te krijgen moeten we heel veel moeite doen. Voor een goede baan die veel geld verdient moet je hard werken. Met een baan ‘van 9 tot 5’ ga je er vaak niet komen. En een mooie auto en een mooi huis red je ook niet met 24 uur per week werken. Daarnaast moet je veel energie en tijd steken in het opvoeden van de kinderen en het onderhouden van je sociale relaties. En oh ja, je hebt ook nog een partner die ook nog wel eens aandacht nodig heeft. Het is dus niet gek dat mensen op hun tandvlees moeten lopen om alle ballen in de lucht te houden. We zijn dus echt aan het overleven!

Hoe zorgen we er dan voor om onszelf gelukkig te voelen?

Zoals de titel al aangeeft moeten we stoppen met overleven en beginnen met leven. Veel dingen die we dagelijks doen, doen we omdat ‘het zo hoort’. Maar worden we daar ook gelukkig van? Wat nou als we ‘zoals het hoort’ loslaten en voor onszelf kiezen? Een leven waarin jij centraal staat en niet wat andere mensen vinden? Een leven waarin jij dingen doet waar jij energie van krijgt of die je juist rust geven? Waarbij je aandacht besteedt aan de dingen die er echt toe doen, jezelf en de mensen die je liefhebt. Dat is een leven waar jij niet alleen jezelf mee helpt, maar ook je gezin en je omgeving. Want voor de mensen om je heen is niks fijner dan iemand in de buurt te hebben die barst van de energie, die plezier heeft in het leven en gelukkig is. Want het mooiste dat je kunt worden, is jezelf!

Psycholoog Geldrop - Feel It 2 - Gerard Furnee - Blog1
Gerard Furnee
29 juli 2020