'IK DURF NIET NAAR DE PSYCHOLOOG'

Vaak zeggen mensen: ‘ik durf niet naar de psycholoog’. En dat is begrijpelijk. Je gaat over problemen praten die vaak gepaard gaan met gevoelens en emoties die we het liefst vermijden. Maar wat kan je doen als je niet durft, maar eigenlijk geen andere keuze hebt? Maak dan gebruik van onderstaande tips:

  • Zoek een goede psycholoog
  • Vraag om een kennismakingsgesprek
  • Kies voor een vrijgevestigde psycholoog in plaats van een grote instelling

Praten over gevoelens en emoties die je wilt vermijden

Iedereen die naar een psycholoog gaat heeft daar een reden voor. En meestal is dit omdat je niet lekker in je vel zit. Eén of meerdere negatieve gebeurtenissen in jouw leven hebben ervoor gezorgd dat jij nu met dit gevoel rondloopt. Wil je van dat gevoel afkomen, dan zal je over die negatieve gebeurtenissen moeten praten. En dat gaat vaak gepaard met vervelende gevoelens en emoties. Helaas ontkom je er dus niet aan om deze gevoelens en emoties te ervaren wanneer jij niet lekker in je vel zit. Maar hoe heftig het voor jou is om deze gevoelens en emoties te ervaren, hangt voor een groot deel af van bij wie je hulp gaat zoeken. Zoek daarom altijd een goede psycholoog!

Een goede psycholoog vinden

Het vinden van een goede psycholoog is essentieel voor hoe jouw behandeling gaat verlopen. Maar hoe vind je een goede psycholoog? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Het gaat er namelijk om wat jij een goede psycholoog vindt. Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn bij het vinden van een goede psycholoog:

  • Heb je een klik met je psycholoog?
  • Heb je vertrouwen in degene die jou gaat behandelen?
  • Heb je vertrouwen in zijn of haar werkwijze?
  • Voel jij je vertrouwt bij die persoon?
  • Heb jij het idee dat je alles tegen diegene kan en misschien ook wil vertellen?

Wanneer je al deze vragen met ‘ja’ kan beantwoorden, dan heb jij voor jou een goede psycholoog gevonden. Daarom raad ik je aan om contact op te nemen met verschillende psychologen en te zoeken naar degene die het beste bij jou als persoon past.

Vraag om een kennismakingsgesprek

Je weet nu welke vragen je een goed beeld kunnen geven van een goede psycholoog. Maar hoe kan je deze vragen beantwoorden? Probeer altijd voordat je met een therapie start een kennismakingsgesprek aan te vragen. Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om dat persoonlijk te doen en niet via de telefoon. Vaak vindt het kennismakingsgesprek plaats in de ruimte waar ook de therapiesessies plaats vinden. Je kan dan direct kijken of deze ruimte je bevalt. Het is namelijk fijner om je gevoelens en emoties te uiten in een ruimte waar jij je prettig voelt. Daarnaast krijg je in een persoonlijk gesprek een beter beeld van de psycholoog die jou gaat behadelen. Hierdoor kan jij je snel een beeld vormen of je een klik hebt met deze persoon of niet.

Kies voor een vrijgevestigde psycholoog in plaats van een instelling

Voordat ik uit ga leggen waarom je beter voor een vrijgevestigde psycholoog kan kiezen als je niet naar de psycholoog durft, zal ik eerst uitleggen wat een vrijgevestigde psycholoog is en wat ik met een instelling bedoel.

De vrijgevestigde psycholoog

Een vrijgevestigde psycholoog is eigenlijk niets anders dan een psycholoog die voor zichzelf werkt. Deze heeft een eigen praktijk die vaak in of aan huis gevestigd is. Vaak hebben mensen het idee dat vrijgevestigde psychologen niet vergoed worden door de verzekering. Dit hoeft niet zo te zijn. Meestal staat op de site vermeld of de psycholoog in aanmerking komt voor vergoeding van de verzekering. Daarnaast zijn er ook psychologen die niet vergoed worden door de verzekering. In een latere blog zal ik ingaan op het verschil tussen een psycholoog die vergoed worden en een die niet vergoed wordt. Want ondanks dat je zelf moet betalen voor je therapie kan het je ook veel voordelen opleveren!

Een psychische instelling

Voor veel mensen klinkt een psychische instelling heel zwaar. Daarbij wordt direct gedacht aan een instelling waar mensen met zware psychische problemen zitten die voor langere tijd in deze instelling blijven. Deze instellingen bedoel ik niet met een psychische instelling. Met een psychische instelling bedoel ik grotere organisaties die verschillende psychologen in dienst hebben. Bijna al deze instellingen werken op basis van verwijzing van de huisarts en worden dus vergoed door de verzekering.

Waarom kan je beter kiezen voor een vrijgevestigde psycholoog?

Zoals je waarschijnlijk wel gehoord hebt zijn de wachtlijsten binnen de geestelijke gezondheidszorg lang. Het gaat dan over psychologische zorg die door de verzekering vergoed wordt. Vaak melden mensen die een verwijzing hebben, zich aan bij deze instellingen. Hierdoor is de kans groot dat je moet wachten voordat je kan starten met je therapie. Bij een vrijgevestigde psycholoog is de kans groter dat je snel kan starten met je therapie.

Doordat deze grote instellingen het zo druk hebben, is het vaak niet mogelijk om eerst kennis te maken met jouw behandelaar. Je start direct met de therapie en gedurende de sessies kom je erachter of er een klik is, of je vertrouwen hebt in je behandelaar, enz. Bij vrijgevestigde psychologen is de kans groter dat je een kennismakingsgesprek aan kan vragen.

De laatste reden dat je beter voor een vrijgevestigde psycholoog kan kiezen, is omdat je dan met één en dezelfde persoon te maken hebt. Vaak hebben instellingen verschillende psychologen voor verschillende trajecten. Zo kan het zijn dat je gedurende de tijd overstapt van een kortdurend traject naar een langdurig traject. De kans is groot dat je dan ook een andere psycholoog krijgt. En dan is de vraag of je daar ook een klik mee hebt ja of nee. Een voordeel van een grote instelling is dan wel weer dat zij verschillende psychologen hebben die verschillende specialisaties hebben.

Conclusie

Veel mensen weten niet goed wat er allemaal voor mogelijkheden zijn wanneer ze hulp zoeken bij psychische problemen. Zeker als je van jezelf al weet dat je niet naar de psycholoog durft, wordt het nog lastiger om iets te vinden wat bij je past tussen alle verschillende soorten psychologen en therapieën. Daarom echt het advies: vraag bij verschillende psychologen een kennismakingsgesprek aan. Alleen zo kom je erachter wat bij je past en vooral welke psycholoog bij jou past. Durf je na deze tips nog steeds niet naar de psycholoog te gaan? Vul dan het contactformulier in, dan kunnen we samen kijken welke hulp voor jou het beste past.

Psycholoog Geldrop - Feel It 2 - Gerard Furnee - Blog1
Gerard Furnee
11 augustus 2020