TIPS OM TE GAAN LEVEN IPV OVERLEVEN

Vorige week heb ik een blog geschreven over hoe mensen aan het overleven zijn in plaats van te leven. Heb je deze blog nog niet gelezen? Klik dan hier. Aan de reacties die ik ontvangen heb, merkte ik dat veel mensen zich hierin konden vinden. Maar hoe kan je er nu voor zorgen dat je gaat leven? 

Het leven van veel mensen zit elke dag vol met ‘moetjes’. Je moet opstaan, ontbijten, je klaar maken om naar je werk te gaan, gaan werken, het huishouden, koken, enz. Vaak worden er naast de ‘moetjes’ weinig activiteiten ondernomen. En dit is jammer! In het leven horen eigenlijk de ‘moetjes’ niet de hoofdzaak te zijn, maar de bijzaak. Jij moet je leven inrichten met activiteiten die je leuk vindt om te doen. Hieronder vind je een aantal tips die ervoor gaan zorgen dat er een betere balans komt tussen de ‘moetjes’ en de dingen die je leuk vindt om te doen.

1. Zoek activiteiten die je energie geven

Het klinkt als een open deur, maar toch zijn er maar weinig mensen die echt dingen doen waar ze energie van krijgen. Ga eens kijken wat voor activiteiten er bij jou in de buurt zijn waar jij warm voor loopt. Heb je geen idee waar je energie krijgt? Ga dan verschillend dingen proberen en kijk wat er bij je past en wat niet. Daarnaast helpt het ook om te kijken welke activiteiten je in je jeugd leuk vond, grote kans dat deze je op dit moment nog steeds energie geven!

2. Zoek activiteiten die je rust geven

Wanneer ik deze tip aan mensen geef, hoor ik vaak dat mensen rust krijgen van het op de bank tv kijken. Ook al lijkt het dat je rust krijgt van op de bank tv kijken, is dat toch vaak niet het geval. Denk bij activiteiten die je rust geven aan een lekker warm bad waarbij je lichaam en geest ontspannen, in de natuur wandelen, enz.

3. Onderzoek wat je talenten zijn

Ook op het werk doe je werkzaamheden waarbij je van de ene taak meer energie krijgt als van de andere taak. Ga voor jezelf onderzoeken welke taken je energie geven en welke taken je energie kosten. Misschien doe jij taken die jou energie kosten maar die jouw collega juist energie opleveren en andersom. Op deze manier kan je taken uitwisselen waardoor je op je werk meer dingen doet waar je energie van krijgt.

4. Begin met mindfulness

Misschien denk je ‘mindfulness is toch ook een activiteit die rust geeft’? Dat klopt, maar omdat dit meer brengt dan alleen rust wil ik deze toch apart vermelden. Mindfulness zorgt er namelijk niet alleen voor dat je rust krijgt, het zorgt er ook voor dat jij je bewuster wordt van jezelf. Dit heeft als voordeel dat jij beter keuzes voor jezelf kan maken in het leven. Dit komt doordat mindfulness een activiteit is waarbij het hoofddoel is om jezelf beter te leren kennen.

Psycholoog Geldrop - Feel It 2 - Gerard Furnee - Blog1
Gerard Furnee
3 augustus 2020

Wat is mindfulness?

Met mindfulness leer je in contact te komen met het hier en nu. Je bekijkt je eigen denkprocessen en gevoelens. Het betekent letterlijk: ‘leven met volle aandacht’. Door meer aandacht te hebben voor je gedachten en gevoelens krijg je meer innerlijke rust. Je leert jezelf om je beter te voelen en opmerkzaam te worden voor wat er van binnen afspeelt. Het is eigenlijke een toegankelijke vorm van meditatie.

Psycholoog Geldrop - Feel It 2 - Blog pijl