Kijk vooruit,
want die kant
ga je op

- EENZAAMHEID -

Vaak hebben mensen het idee dat alleen zijn een eenzaamheid hetzelfde is. Echter zijn het twee hele verschillende dingen. Mensen die alleen zijn hoeven namelijk niet eenzaam te zijn. Daarentegen kunnen mensen eenzaam zijn zonder dat ze alleen zijn. Dit heeft ermee te maken ‘alleen zijn’ een objectief iets is: je kan zien of iemand alleen is of niet. ‘Eenzaamheid’ is echter een gevoel wat door mensen ervaren wordt.

Oorzaak eenzaam gevoel

Eenzaamheid is over het algemeen niet iets wat zomaar ontstaat. Vaak gaan mensen eenzaamheid ervaren als bijvoorbeeld de partner er niet meer is door een scheiding of door overlijden. Het is niet dat dan de eenzaamheid ontstaat, meestal is deze al aanwezig. De reden dat mensen zich niet eerder eenzaam voelen, is omdat de leegte al die tijd opgevuld is door de geliefde die om hen heen was. Dit is ook de reden dat vaak oudere mensen zich eenzaam voelen. Er is niemand meer in de directe omgeving die de leegte die in hen zit, opvult.

Het eenzame gevoel ontstaat vaak al vroeg in het leven van mensen. Als iemand als kind geen liefde heeft gekregen van de ouders, buitengesloten werd op school of door broers en zussen of dat er amper naar het kind omgekeken werd, is de kans groot dat het gevoel van eenzaamheid ontstaat.

Symptomen van eenzaamheid

Mensen die zich eenzaam voelen hebben vaak dezelfde symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn:

– Gevoel van leegte wanneer niemand in de buurt is
– Negatieve en sombere gevoelens
– Een negatieve kijk op het leven hebben
– Verdriet
– Angst
– Lichamelijke klachten

Tekst gaat verder onder de foto.

Activiteiten tegen eenzaamheid

Omdat eenzaamheid er vaak pas op latere leeftijd uitkomt, kan het zijn dat je er niet de voorkeur aan geeft om gebeurtenissen uit je jeugd te gaan herbeleven en te verwerken. Wanneer dit het geval is dan helpt het om te onderzoeken hoe je de leegte die je ervaart zo goed mogelijk op kan vullen. Vaak komt het erop neer dat je gaat zoeken naar activiteiten waarbij je veel omringt wordt door andere mensen. Daarnaast helpt het om mensen om je heen te zoeken die graag activiteiten met je ondernemen of bij je op bezoek komen

Eenzaamheid oplossen

Zoals eerder aangegeven ontstaan gevoelens van eenzaamheid vaak al in de vroege jeugd. Het gaat om verschillende gebeurtenissen die plaats hebben gevonden of om een manier waarop een belangrijke persoon in jouw leven met jou om is gegaan. Om deze situaties te verwerken zal je terug moeten gaan naar deze vroege ervaringen. Het is daarbij belangrijk dat niet alleen de ervaringen opnieuw beleeft worden, maar dat deze ook verwerkt worden. Alleen op deze manier is het mogelijk om van het gevoel van het eenzame gevoel af te komen.

Werken aan eenzaamheid bij Feel It 2 - psycholoog Geldrop

Er zijn twee manieren waarop je bij Feel It 2 aan eenzame gevoelens kan werken. Wanneer je liever niet je jeugd wil herbeleven dan gaan we opzoek naar manieren om het gevoel van leegte in te vullen. Dit doen we door samen te kijken naar de mensen die jij om je heen hebt. Dit noemen we een steunnetwerk. Samen gaan we jouw steunnetwerk in kaart brengen en onderzoeken waar binnen jouw steunnetwerk kansen liggen op contact met andere mensen. Daarnaast gaan we verschillende mogelijke activiteiten onderzoeken die je kan ondernemen zodat jij meer in contact kan komen met andere mensen.  

De tweede manier waarop je kan werken met eenzaamheid bij Feel It 2 is door het verwerken van je jeugdervaringen. Door deze ervaringen te herbeleven, kom je bij de oorspronkelijke gevoelens van eenzaamheid. Wij begeleiden jou bij dit proces en dragen er zorg voor dat dit in een tempo gebeurt dat bij jou past. Wanneer deze oorspronkelijke gevoelens naar boven komen wordt er gestart met de verwerking van deze gevoelens waarna je gaat merken dat het gevoel van eenzaamheid af begint te nemen.

GEEN WACHTLIJST

Je kunt bij Feel It 2 direct terecht voor therapie zonder wachtlijst

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Plan nu een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

KEUZE VOOR ONLINE THERAPIE

Therapie vanuit je vertrouwde omgeving, Feel It 2 biedt ook online therapie aan

MOGELIJKE ANDERE KLACHTEN