FAQ

Mensen die naar een psycholoog gaan lopen vaak tegen problemen aan waar ze zelf of met hun omgeving niet meer uitkomen. Wanneer dat het geval is heb je hulp nodig van een professional die kan helpen bij jouw problemen. Dit doet een psycholoog doormiddel van therapie. In verschillende sessies wordt onderzocht wat de oorzaak is van jouw problemen. Daarna ga je samen met de psycholoog aan de slag om jouw problemen op te lossen.

Wel is het belangrijk om te weten dat een psycholoog je niet op dezelfde manier helpt als bijvoorbeeld een arts in het ziekenhuis. Wanneer je met een gebroken been naar het ziekenhuis gaat, dan krijg je gips en na 6 weken is je been genezen. Bij een psycholoog werkt dat anders. Een psycholoog ondersteunt jou door middel van kennis en ervaring bij het oplossen van jouw problemen. Jij bent namelijk de enige die jouw problemen op kan lossen. Een psycholoog kan dit niet voor je doen.

Het is heel moeilijk om aan te geven wanneer je naar een psychloog moet gaan. Dit verschilt namelijk per persoon. Wat ik in mijn praktijk wel merk is dat mensen vaak te laat hulp zoeken bij de problemen waar ze tegenaan lopen. Dit is meestal het moment dat ze geen normaal leven meer kunnen leiden. Ik ben van mening dat je een psycholoog serieus moet gaan overwegen wanneer je problemen ervaart die je leven in redelijke mate beïnvloeden. Het gaat dan om problemen die langere tijd aanhouden (langer dan 2-3 maanden) en waar je zelf (of samen met je omgeving) geen oplossing voor kan vinden. Je hebt bij Feel It 2 in ieder geval altijd de mogelijkheid om te overleggen of het verstandig is om een afspraak in te plannen. Je kan telefonisch contact opnemen, maar je kan ook een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen.

Wanneer je naar een psycholoog gaat, ga je daar naartoe vanwege persoonlijke problemen. Het praten over deze problemen kan voor mensen al vrij moeilijk en zwaar zijn. Echter is het mijn taak als psycholoog om ervoor te zorgen dat de therapie niet sneller gaat dan voor jou comfortabel is. Dit wil niet zeggen dat sessies niet zwaar zijn, maar ik waak er altijd voor dat je niet overspoelt raakt door heftige gevoelens en emoties. Daarnaast zorg ik er altijd voor dat ik je op een goede en verantwoorde manier naar huis laat gaan.

Je hebt een probleem waar je tegenaan loopt wat je leven op een negatieve manier beïnvloed. Maar wat als je niet naar de psycholoog durft? Dit is de reden waarom ik op de site van Feel It 2 zoveel mogelijk informatie probeer te delen zodat je een goed beeld krijgt van wat een psycholoog precies doet en wat er in een therapiesessie gebeurt. Daarnaast kan je altijd contact opnemen met Feel It 2 en aangeven dat je niet naar de psycholoog durft. Ik zal al je vragen beantwoorden. En om je gerust te stellen, bijna alle cliënten verwachten aan het begin dat het veel zwaarder en moeilijker is dan dat het uiteindelijk blijkt te zijn.

Het is van te voren moeilijk te zeggen hoeveel behandelingen je nodig hebt. De hoeveelheid is afhankelijk van de problemen die je ervaart. Iemand die bijvoorbeeld graag dichter bij zijn of haar gevoel wil komen kan binnen 5 tot 7 sessies klaar zijn. Heb je ernstige last van angst en paniekklachten dan kan het zijn dat je misschien tussen de 15 en 20 sessies nodig hebt.

De meeste mensen komen één keer in de week voor een sessie. Dit geeft over het algemeen de beste resultaten om van je problemen af te komen. Mocht je liever één keer in de twee weken komen, dan is dat natuurlijk geen probleem. Echter raad ik wel aan om niet meer dan twee weken tussen de sessies te laten zitten. Dit heeft ermee te maken dat de tijd tussen de sessies te groot is en veel dingen in de tussentijd wegzakken. Dit betekent dat veel tijd van de sessies opgaat aan het herhalen wat er in de sessie ervoor gebeurt is.

Een sessie bij Feel It 2 duurt 60 minuten. Bij psychologen is het over het algemeen normaal dat een sessie 45 minuten duurt. Ik vind dat persoonlijk te kort om echt de diepte in te kunnen gaan. Daarnaast besteed ik, wanneer dat nodig is, ook ruim de tijd om ervoor de zorgen dat je op een goede en verantwoorde manier naar huis kan gaan. Het kan voorkomen dat 60 minuten net niet genoeg is om de sessie goed af te ronden. In die gevallen is er ruimte voor een korte uitloop. Ik neem voldoende ruimte tussen jou en de volgende clïent.

Het enige wat mensen ervaren als ze naar de psycholoog gaan, is dat ze er een uur zijn en daar een bepaald bedrag voor betalen. Echter besteed ik veel meer tijd aan jouw als clïent. Ik ben vaak veel tijd kwijt aan het analyseren van de gesprekken en het voorbereiden van het volgende gesprek. Gedurende een week gaat er als snel een uur of twee in de analyse en de voorbereiding zitten, naast het gesprek dat je voert. Dit is ook de reden dat ik geen 8 cliënten per dag zie zoals veel andere psychologen wel het geval is. Het bedrag dat je per sessie betaald is dus eigenlijk voor 3 uur werk.

Over het algemeen is het zo dat een psycholoog een universitaire opleiding heeft gevolgd. De titel ‘psycholoog’ is geen beschermde titel. Dit betekent dat iedereen zich psycholoog mag noemen. Echter komt het zeer weinig voor dat iemand die geen opleiding tot psycholoog heeft gevolgd, zichzelf psycholoog noemt.

Een therapeut is iemand die een bepaalde therapie geeft. Dit wil zeggen dat een psycholoog die een bepaalde therapie geeft een therapeut is, maar ook een psychiater die een bepaalde therapie geeft. Echter wordt de naam therapeut vooral gebruikt voor mensen die een HBO opleiding hebben gevolgd.

Waar een therapeut en een psycholoog vaak met mensen werken aan psychische problemen die het leven van de clïent enorm beïnvloeden, is dat bij een coach anders. Een coach helpt mensen vaak bij een bepaald vraagstuk waar ze tegenaan lopen. Het vraagstuk is vaak gericht op werk, maar kan ook persoonlijk vraagstuk zijn. Waar je bij psychologen en therapeuten er vaak vanuit kan gaan dat ze een universitaire of HBO opleiding hebben gevolgd, kan dit bij coaches een stuk minder. Er zijn coaches die opleidingen en cursussen gevolgd hebben, maar er zijn ook coaches die alleen ervaringsdeskundige zijn.   

Om te starten met de therapie bij Feel It 2 heb je geen verwijzing van de huisarts nodig. Jij kan op eigen initiatief contact opnemen met Feel It 2 om een afspraak in te plannen. Je huisarts staat hier buiten. De informatie die jij verstrekt wordt ook niet doorgegeven aan je huisarts en wordt verder ook niet opgenomen in een patiëntendossier. Alle informatie blijft in beheer van Feel It 2.

De therapie van Feel It 2 wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Dit is ook een bewuste keuze. Wanneer je jouw traject bij de psycholoog vergoed wil krijgen, dan zal je een verwijzing van de huisarts moeten krijgen. Wanneer je die hebt ga je naar een psycholoog toe die vergoed wordt door de verzekering. Deze psycholoog moet bepalen welke ‘psychische stoornis’ jij hebt. Heb jij last van iets wat niet voorkomt op de ‘lijst van aandoeningen’, dan wordt je traject niet vergoed. Wanneer jouw aandoening wel voorkomt op de lijst, dan heeft de psycholoog een beperkt aantal manieren om jou te behandelen. Dit moeten namelijk methodes zijn die goedgekeurd zijn door de zorgverzekering.

Bij Feel It 2 draait het niet om wat de verzekering wil en wordt je ook niet in een hokje gestopt van ‘psychische stoornissen’. De therapie draait om jou en om jouw verhaal. Ik zoek bij jouw verhaal de best passende therapie of combinatie van therapieën. Op deze manier kan ik veel gerichter en naar mijn idee effectiever werken om jou van je problemen af te helpen.

Bij Feel It 2 hanteren wij geen wachtlijst. Ik zorg er altijd voor dat er ruimte gemaakt wordt zodat jij terecht kan. Wanneer jij het besluit hebt genomen om hulp te zoeken bij de problemen die je ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk terecht te kunnen. Wanneer je een contactformulier invult of telefonisch contact opneemt, kan je vaak dezelfde week al terecht voor een kennismakingsgesprek.

Wanneer je hulp zoekt bij de problemen die je ervaart, dan is het belangrijk dat je dat bij iemand doet waar je een goed gevoel bij hebt. Vaak komen er gebeurtenissen naar boven die bepaalde emoties en gevoelens teweeg brengen die je niet zomaar met iemand wil delen. Daarom is het belangrijk dat je een klik hebt. Daarnaast moet je ook het vertrouwen hebben dat je in therapie gaat bij iemand die weet waar hij het over heeft. Het kennismakingsgesprek is ervoor bedoeld dat jij af kan tasten of je een klik met mij als psycholoog hebt en vertrouwen hebt in mijn manier van werken. Het kennismakingsgesprek is gratis en geheel vrijblijvend.

Naast therapie in mijn praktijk bied ik ook online therapie aan. Wanneer cliënten niet naar de praktijk kunnen of willen komen, dan is online therapie een goede oplossing. Via een Zoom meeting vindt de sessie dan online plaats. De kosten voor online therapie zijn gelijk aan een sessie in de praktijk.

Eens in de twee weken krijg je een factuur toegestuurd voor de sessies die je gevolgd hebt bij Feel It 2. De factuur sturen wij per mail naar je toe. Ik geef er de voorkeur aan dat de factuur per overschrijving overgemaakt wordt. Betaal je liever contant? Dan is dat ook geen probleem.

De betalingstermijn van de facturen is 14 dagen na de datum dat de factuur op gesteld is. Doordat wij de factuur per mail naar je toe sturen, heb je de factuur direct in je mail.

Je kan je afspraak telefonisch afzeggen, per mail of de voicemail inspreken. Houd er rekening mee dat als je de afspraak binnen 24 uur voor de afspraak afzegt, er kosten in rekening gebracht worden. Wil je meer dan 24 uur van tevoren je afspraak afzeggen? Zorg er dan voor dat je een mailtje stuurt of de voicemail inspreekt. Zo weet je zeker dat je op tijd door hebt gegeven dat de afspraak niet doorgaat.

Bij Feel It 2 hoef je nooit een hele sessie te betalen als je afzegt. Wij rekenen een tarief van € 45,- wanneer je binnen 24 uur voordat jij je afspraak zou hebben, afzegt. Dit heeft ermee te maken dat de tijd dan te kort is om een andere afspraak in te plannen. Wanneer je meer dan 24 uur voor je afspraak afzegt, dan worden er geen kosten in rekening gebracht.

CORONAMAATREGELEN
Feel It 2 volgt uiteraard de maatregelen van het RIVM. Er wordt rekening gehouden met hygiëne en de 1,5 meter regel.
Ook bieden we online therapie aan zodat jij vanuit jouw vertrouwde omgeving geholpen kunt worden.