Kijk vooruit,
want die kant
ga je op

- OVERSPANNENHEID -

Wat is overspannenheid?

Iemand die overspannen is heeft te lang teveel gevraagd van zijn of haar lichaam. Wanneer dit gebeurt krijgt het lichaam te weinig rust om te kunnen herstellen van alle inspanningen die iemand doet. Van inspanning komt dan dus overspanning.
Overspannenheid is de voorloper van een burn-out. Je kan overspannenheid zien als het laatste serieuze waarschuwingssignaal van het lichaam om actie te ondernemen door rust te pakken. Wanneer hier geen gehoor aan wordt gegeven komt iemand in een burn-out. Wanneer dat gebeurt reageert het lichaam dusdanig heftig dat iemand geen andere keus heeft dan rust te nemen.

Signalen dat je overspannen bent

Kom je ’s avonds vaak thuis dat je geen energie meer hebt om te koken en dat je het liefst op de bank wil liggen? Heb je vaak de avond en het weekend nodig om weer bij te tanken om weer aan het werk te gaan? Dan is de kans groot dat je overspannen bent of ertegenaan zit. Daarnaast hebben veel mensen ook last van ander soortige klachten zoals:

– Er vermoeid uitzien
– Onverklaarbare pijntjes in het lichaam of kramp in de spieren
– Sneller geïrriteerd raken
– Vergeetachtigheid

Tekst gaat verder onder de foto.

Naar de psycholoog wanneer je overspannen bent

Wanneer je overspannen bent is het niet direct nodig om daarvoor naar een psycholoog te gaan. Als je goed in staat bent om op tijd voor jezelf te kiezen kan de overspannenheid afnemen. Het is dan belangrijk om veel rust te nemen (door bijvoorbeeld op vakantie te gaan), goed voor jezelf te zorgen (door gezond te eten en te sporten) en dingen te gaan doen die je rust of energie geven.

Weet je van jezelf dat je het moeilijk vind om tijd voor jezelf te nemen en vind je het lastig om nee te zeggen wanneer iemand iets van je vraagt? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een psycholoog. Wanneer je namelijk op dezelfde manier doorgaat is de kans groot dat je in een burn-out terecht komt. Een psycholoog kan samen met jou leren om voor jezelf te kiezen en je leren om nee te zeggen.

Bij Feel It 2 - psycholoog Geldrop werken aan overspannenheid

Een van de belangrijkste oorzaken van overspannenheid is een continu te hoog stressniveau. Bij Feel It 2 richten wij ons daarom eerst om het basisstressniveau te verlagen waardoor je minder stress gaat ervaren. Daarnaast gaan we onderzoeken wat activiteiten zijn die je rust geven of juist energie. Dit samen zorgt ervoor dat je stressniveau naar beneden gaat waardoor je minder last hebt van je overspannenheid.

GEEN WACHTLIJST

Je kunt bij Feel It 2 direct terecht voor therapie zonder wachtlijst

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Plan nu een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

KEUZE VOOR ONLINE THERAPIE

Therapie vanuit je vertrouwde omgeving, Feel It 2 biedt ook online therapie aan

MOGELIJKE ANDERE KLACHTEN