AANPAK THERAPIE

Binnen de therapie van Feel It 2 worden de klachten die je ervaart gezien als een gevolg van verschillende impactvolle situaties die je meegemaakt hebt in je leven. Je kan hierbij denken aan pesten, ouders die gescheiden zijn, maar ook de invloed van jouw opvoeding op jou als persoon.

Vaak kunnen we met ons hoofd verklaren waarom bepaalde situaties op een bepaalde manier verlopen zijn en waarom mensen bepaalde dingen hebben gedaan. Het lukt ons vaak goed om met ons hoofd situaties te verwerken. Alleen lukt het vaak niet om het gevoel dat bij situaties komt kijken, te verwerken. En niet verwerkte gevoelens worden opgeslagen in het lichaam. Mensen maken meerdere van deze impactvolle situaties mee in hun leven. Dit betekent dat van al die situaties de gevoelens opgeslagen worden in het lichaam. En al deze opgeslagen gevoelens kunnen uiteindelijk leiden tot psychische klachten.

Samen gaan we aan de slag om al deze impactvolle situaties gevoelsmatig te verwerken. Dit vraagt erom dat je eerst weer gaat leren voelen wat er gebeurt in je lichaam. Het leren voelen doen we aan de hand van gevoelens die je dagelijks ervaart en die je niet direct overspoelen. Vanuit daar gaan we steeds meer de diepte in om de meer intensere gevoelens te gaan ervaren en te verwerken. Dit doen we in vier verschillende fases:

AANPAK - 4 FASES DIE WE DOORLOPEN

Psycholoog Geldrop | Feel It 2 - Aanpak - voorbereidende fase

FASE 1

De voorbereidende fase

De meeste mensen die in therapie komen hebben last van heftige negatieve gevoelens en emoties. In eerste instantie gaan we aan de slag om die heftige gevoelens en emoties te leren beïnvloeden. Hierdoor krijg je vaardigheden aangeleerd waarmee jij jouw emotionele grenzen leert kennen en bewaken. Daarbij gaan we ook aan de slag om jouw stressniveau te verlagen. Deze fase is er ook op gericht om te weten te komen over jouw achtergrond. Aan de hand daarvan kan een grove inschatting gemaakt worden van situaties die bijgedragen hebben aan de problemen waar je nu tegenaan loopt.

Psycholoog Geldrop | Feel It 2 - Aanpak - jezelf leren kennen

FASE 2

Jezelf leren kennen

Om gevoel te kunnen verwerken, is het belangrijk om eerst weer te gaan leren voelen. Daarvoor ga je gedurende de dag onderzoeken wat je voelt, wat voor gedachten je hebt en wat voor gedrag je vertoont. Voor veel mensen is dit lastig en vraagt dit om een bewustere manier van leven. In deze fase leer je technieken om bewuster te leven waardoor je beter je gevoelens, gedachten en je gedrag leert herkennen. Wanneer je dit beter herkent gaan we samen onderzoeken hoe jouw gevoelens, gedachten en jouw gedrag elkaar beïnvloeden. Vanuit daar gaan we de eerste stappen maken naar het weer leren voelen en het verwerken ervan.

Psycholoog Geldrop - Feel It 2 - Aanpak - verwerken van je verleden

FASE 3

Verwerken van je verleden

In de tweede fase ben je aan de slag gegaan met het verwerken van gevoelens die je gedurende de dag voelt. Deze gevoelens worden veroorzaakt doordat een situatie die je gedurende de dag meemaakt, overeenkomt met een onverwerkte situatie uit het verleden. Het gevoel uit die onverwerkte situatie komt op dat moment weer omhoog. In deze derde fase gaan we op zoek naar de onverwerkte situaties uit jouw verleden. Samen maken wij een overzicht van jouw leven en de impactvolle gebeurtenissen die jij meegemaakt hebt. Vanuit daar gaan we deze gebeurtenissen verwerken waardoor ze geen invloed meer op jou gaan hebben.

Psycholoog Geldrop | Feel It 2 - Aanpak - invloed familie onderzoeken

FASE 4

Invloed familie onderzoeken

Naast impactvolle gebeurtenissen hebben ook familie en opvoeding een grote bijdragen geleverd aan wie jij geworden bent. Je kan hierbij denken aan de manier waarop je omgaat met gebeurtenissen, hoe jij tegen de wereld aankijkt, gewoontes die je hebt en normen en waarden. Vaak is dit gebaseerd op hoe het vroeger thuis ging. In deze fase gaan we onderzoeken of wat jij meegekregen hebt vanuit jouw opvoeding, past bij de persoon die jij bent/graag wil zijn. Naar aanleiding hiervan kan je een eigen kijk op de wereld ontwikkelen met je eigen gewoonten en je eigen normen en waarden. Op deze manier voelt alles wat je doet goed, omdat je het precies zo doet als dat jij bent.

GEEN WACHTLIJST

Je kunt bij onze praktijk in Geldrop terecht voor therapie zonder wachtlijst

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Plan nu een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

KEUZE VOOR ONLINE THERAPIE

Naast therapie in onze praktijk in Geldrop bieden wij ook online therapie aan

CORONAMAATREGELEN
Feel It 2 volgt uiteraard de maatregelen van het RIVM. Er wordt rekening gehouden met hygiëne en de 1,5 meter regel.
Ook bieden we online therapie aan zodat jij vanuit jouw vertrouwde omgeving geholpen kunt worden.