Kijk vooruit,
want die kant
ga je op

- ROUWVERWERKING -

Wat is rouwen?

Wanneer je iemand verliest die je dierbaar is of die je lief hebt gehad is dat een enorme aanslag. Of het een plotseling overlijden is of dat het te verwachten was maakt niet uit, het verdriet is intens. Jouw werkelijkheid die was, is op eens niet meer. Er komt een nieuwe werkelijkheid voor in de plaats waar degene die overleden is geen deel meer van uit maakt. En dat kan een zwaar, en soms lang proces zijn.

Hoe lang duurt rouwen?

Aan mensen die dierbare verloren zijn worden vaak al snel vragen gesteld als: ‘zie je de zon alweer een beetje schijnen’ of ‘heb je het verlies al een beetje verwerkt’? Dit wekt de verwachting dat rouw een aantal weken tot max een aantal maanden mag duren. Echter is er geen tijd te koppelen aan de duur van rouw. De ene heeft het verlies na een aantal weken kunnen verwerken, de andere persoon doet er jaren over. Vaak vergeten mensen dat naast het gemis, het leven van de nabestaande compleet veranderd. Om het gemis te verwerken en de nieuwe manier van leven vorm te geven, heeft veel tijd nodig.

Tekst gaat verder onder de foto.

Tekenen dat je aan het rouwen bent

Wanneer je net een dierbare verloren bent is het normaal dat je rouwt. Echter vragen mensen zich na een aantal weken af of ze nog steeds rouwen of dat er misschien iets anders aan de hand is. Je weet dat je nog in rouw bent als je een van de volgende tekenen vertoont:

– Je herhaalt steeds de laatst momenten, uren of dagen in je hoofd. Je zoekt naar iets, wat dat ook, wat de uitkomst had kunnen veranderen;
– Je voelt boosheid naar degene die verantwoordelijk is voor het verlies, of dat nou een dronken bestuurder is geweest of de arts die je geliefde niet heeft kunnen helpen;
– Je geeft jezelf de schuld van het verlies, of je er invloed op hebt gehad of niet;
– Wanneer iemand goed bedoeld tegen je zegt ‘ik weet wat je doormaakt’ en daarbij vertellen over hun eigen problemen, jij ze wegduwt of zegt: ‘jij hebt helemaal geen idee van wat ik doormaak!’
– Je voelt je hulpeloos of hopeloos over de toekomst en denkt dat deze geruïneerd is.

Wanneer ga je naar een psycholoog als je rouwt

Dat je kort na het overlijden van een persoon overmand wordt door emoties is normaal. Het is in eerste instantie niet nodig om hulp te zoeken wanneer je mensen om je heen hebt waar je goed mee over het verlies kan praten. Wel is het belangrijk dat erover praten je oplucht. Zijn er daarnaast activiteiten die je kan doen die je afleiding bieden dan is de kans groot dat jij zelf het verlies kan verwerken.

Heb je niemand waar je goed mee over het verlies kan praten, of lucht erover praten niet meer op? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een psycholoog. Een psycholoog is erin getraind om je te helpen woorden te geven aan het verlies. Dit is voor een groot deel bepalend voor de verwerking ervan. Daarnaast kijkt een psycholoog samen met jou hoe jij weer opnieuw invulling kan geven aan jouw leven.

Bij Feel It 2 – psycholoog Geldrop werken aan rouw

Wanneer je aan het rouwen bent is het in eerste instantie belangrijk om ruimte te maken voor gevoelens en emoties. Door onze expertise in gevoel en emoties zorgen wij ervoor dat deze er onder professionele begeleiding uitgelaten kunnen worden. Wanneer alle gevoelens en emoties de ruimte hebben gekregen kan er gewerkt worden aan acceptatie van het verlies. Nadat deze cruciale stap is genomen gaan we kijken naar hoe jij je leven opnieuw in kan richten.

GEEN WACHTLIJST

Je kunt bij Feel It 2 direct terecht voor therapie zonder wachtlijst

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Plan nu een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

KEUZE VOOR ONLINE THERAPIE

Therapie vanuit je vertrouwde omgeving, Feel It 2 biedt ook online therapie aan

MOGELIJKE ANDERE KLACHTEN