Kijk vooruit,
want die kant
ga je op

- GENERATIE OVERDRAAGBARE KLACHTEN -

Soms ervaar je problemen in je leven waarvan je geen idee hebt waar deze ergens ontstaan zijn. Je kan geen situatie ontdekken die aanleiding heeft gegeven tot het ontwikkelen van je probleem. Het enige wat je weet is dat meer mensen binnen jouw familie tegen dezelfde problemen aanlopen. De kans is groot dat het probleem wat jij hebt, iets is wat van generatie op generatie overgegeven wordt.

Hoe werken generatie overdraagbare klachten?

Hoe precies de overdracht van klachten plaatsvindt van generatie op generatie is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat heftige trauma’s diepe sporen achterlaten bij de mensen die deze meegemaakt hebben. Deze sporen zijn dusdanig diep dat deze doorgegeven kunnen worden aan de volgende 3 tot 5 generaties. Een bekende, en erkende vorm van traumaoverdracht zijn de 2e generatie oorlogsslachtoffers. Het gaat dan om de kinderen van mensen die een oorlog meegemaakt hebben. De kinderen ervaren dan dezelfde symptomen als de ouders zonder dat zij de oorlog meegemaakt hebben. Nu is oorlog een heftig trauma. Naast de heftige trauma’s kunnen ook minder heftige dingen overgedragen worden van generatie op generatie.

Tekst gaat verder onder de foto.

Inzicht krijgen in het familiesysteem

Om te onderzoeken wat binnen een familiesysteem doorgegeven wordt, helpt het om inzicht te krijgen in het familiesysteem. Door middel van een genogram wordt de familie inzichtelijk gemaakt. Daarbij wordt er veel aandacht besteed aan heftige gebeurtenissen die in het leven van de familieleden plaats hebben gevonden. De reden hiervan is dat deze gebeurtenissen van grote invloed kunnen zijn op de familie en het familiesysteem.

Afstand nemen van de overgedragen klachten

Omdat de problemen die je ervaart niet bij jou ontstaan zijn, kan het verwerken ervan soms lastig zijn. Aan de hand van het inzicht wat je verkregen hebt over jouw familiesysteem kan jij bepalen welke problemen van jou zijn en welke je overgenomen hebt van jouw familie. Wanneer verwerken niet volledig mogelijk is, wordt de aandacht gericht op het afstand nemen van de problemen. Je krijgt hierdoor de keuze om je niet te laten beïnvloeden door de trauma’s uit jouw systeem. Doordat je er afstand van neemt merk je na verloop van tijd dat de invloed van deze trauma’s verminderen en jij lekkerder in je vel komt te zitten.   

GEEN WACHTLIJST

Je kunt bij Feel It 2 direct terecht voor therapie zonder wachtlijst

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Plan nu een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

KEUZE VOOR ONLINE THERAPIE

Therapie vanuit je vertrouwde omgeving, Feel It 2 biedt ook online therapie aan

MOGELIJKE ANDERE KLACHTEN