Kijk vooruit,
want die kant
ga je op

- DEPRESSIE -

Wat is een depressie?

Wanneer iemand depressief is dan heeft deze persoon voor langere tijd een sombere stemming. Deze sombere stemming zorgt ervoor dat je veel dingen in een negatief daglicht gaat zetten. Waar elke situatie positieven en negatieve kanten heeft, ziet iemand die depressief is vooral de negatieve kanten van dingen in. Hierdoor wordt het steeds moeilijke om energie uit activiteiten te halen. Vaak is het zelfs zo zelfs leuke activiteiten voor iemand die depressief is heel veel energie kosten. Dit zorgt ervoor dat iemand die lijdt aan een depressie ’s ochtends vaak geen zin heeft om op te staan. Er is namelijk niets om voor op te staan.

Kenmerken van een depressie

Het leven van iemand die depressief is wordt overheerst door negativiteit. Nagenoeg alles wordt vanuit een negatief oogpunt bekeken. De depressieve persoon kijkt ook op een negatieve manier naar zichzelf. Vaak gehoorde uitspraken van depressieve mensen zijn:

– Ik ben het niet waard
– Ik kan het niet
– Ik ben nutteloos
– Ik heb het allemaal fout gedaan

Iemand die depressief is heeft daarnaast ook heel weinig energie en is snel moe. Ondanks de vermoeidheid wordt depressie ook gekenmerkt door slaapproblemen. Naast deze vermoeidheid is er ook weinig zin om dingen te ondernemen. Iemand die depressief is ziet vaak als een berg op tegen de kleinste activiteit. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Wanneer ga je naar de psycholoog met een depressie?

Als je merkt dat je langer dan twee weken en meerdere van bovenstaande kenmerken last hebt, is het verstandig om contact op te nemen met een psycholoog. Bij een depressie is het namelijk zo dat hoe eerder je erbij bent, hoe beter het te behandelen is. Een psycholoog kan samen met jou onderzoeken waar je negatieve gedachten vandaan komen. Daarnaast gaan ook veel psychologen opzoek naar de oorzaak je depressie.

Bij Feel It 2 - psycholoog Geldrop werken aan je depressie

Het ervaren van negatieve gevoelens is niet fijn. Maar deze gevoelens zorgen er ook voor dat je bepaalde gedachtes krijgt die vaak het negatieve gevoel alleen maar versterken. In eerste instantie gaan we onderzoeken waar je negatieve gevoelens vandaan komen. We gaan daarbij onderzoeken welke situaties gedurende de dag deze gevoelens erger maken of juist minder erg. Wij leren jou daarbij hoe je deze gevoelens kan beïnvloeden waardoor je minder bepalend worden in je leven.

Om een depressie echt aan te pakken moet er gezocht worden naar de oorzaak van de depressie. Deze is vaak te vinden in de jeugd waarbij iemand bijvoorbeeld lange tijd gekleineerd is of vaak te horen heeft gekregen dat hij of zij niets waard was. Het verwerken van deze gebeurtenissen zorgt ervoor dat de depressie geleidelijk aan af gaat nemen.

GEEN WACHTLIJST

Je kunt bij Feel It 2 direct terecht voor therapie zonder wachtlijst

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Plan nu een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

KEUZE VOOR ONLINE THERAPIE

Therapie vanuit je vertrouwde omgeving, Feel It 2 biedt ook online therapie aan

MOGELIJKE ANDERE KLACHTEN