Kijk vooruit,
want die kant
ga je op

- PIEKEREN -

Wat is piekeren?

Ieder mens maakt zich wel eens zorgen. Wanneer jij je zorgen maakt denk je een kortere of wat langere periode na over een bepaalde uitkomst die iets gaat hebben. Meestal maak je je zorgen over een bepaald probleem waar je tegenaan loopt. Is dit probleem voorbij dan zijn de zorgen vaak ook voorbij. Maar wat als het probleem waar jij je zorgen om maakte voorbij is en jij je alweer over het volgende zorgen maakt? Dan is de kans groot dat je aan het piekeren bent. Iemand die veel piekert heeft niet een bepaald probleem waar hij over piekert. Elk onderwerp wat hij in gedachten krijgt kan onderwerp worden van het piekeren.

Kenmerken van piekeren

Voor veel mensen is het moeilijk om te bepalen wanneer ze zich zorgen maken en wanneer ze piekeren. Hieronder staan kenmerken die iemand heeft die veel piekert die daar problemen van ondervindt in zijn/haar dagelijks leven:

– Piekeren is een zeer belangrijk onderdeel van je leven voor een langere periode;
– De focus wordt gelegd op catastrofale uitkomsten waarvan de kans zeer klein is dat ze uitkomen;
– De gedachten die bij piekeren komen kijken leiden af van belangrijke taken en verantwoordelijkheden;
– Ze komen tussen de relatie in te staan met mensen die je lief hebt en andere belangrijke mensen;
– Iemand die piekert heeft obsessieve gedachten zonder dat ze bijdragen aan een bruikbare oplossing;
– De gedachten gaan door totdat iets anders ervoor in de plaats komt;
– De zorgen gaan door ook al weet je dat je er tijd mee aan het verdoen bent;
– Ze belemmeren je deelname aan de wereld in het hier en het nu;
– Ze zorgen ervoor dat jij een gevoel hebt dat je niet geholpen kunt worden, dat je hopeloos bent en geen controle hebt.

Tekst gaat verder onder de foto.

Naar de psycholoog wanneer je piekert

Voor sommige mensen kan het al enorm helpen om naar een psycholoog te gaan wanneer zij zich veel zorgen maken. Wanneer dit in een vroeg stadium aangepakt wordt, dan is de kans groot dat daar in korte tijd veel vooruitgang geboekt wordt. Wanneer je veel piekert is het verstandig om naar een psycholoog te gaan. Aan bovenstaande kenmerken valt te zien dat piekeren een groot deel van je leven op een negatieve manier beïnvloed. Een psycholoog gaat met jou aan de slag waar het piekeren vandaan komt en hoe je ermee om kan gaan of vanaf kan komen.

Bij Feel It 2 – Psycholoog Geldrop werken aan piekeren

In eerste instantie wordt de focus gelegd op het kunnen beïnvloeden van het gepieker. Door jou te leren je focus te verleggen van je gedachten naar andere dingen wordt het makkelijker om het gepieker in te dammen. Wanneer je met deze vaardigheden onder de knie hebt gaan we opzoek naar de oorzaak van het piekeren. Omdat piekeren een angst is voor wat de toekomst gaat brengen gaan we onderzoeken waar deze angst zijn oorsprong vindt. Door het verwerken van deze angst ga je gedurende de therapie merken dat je gepieker af gaan nemen.

GEEN WACHTLIJST

Je kunt bij Feel It 2 direct terecht voor therapie zonder wachtlijst

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Plan nu een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

KEUZE VOOR ONLINE THERAPIE

Therapie vanuit je vertrouwde omgeving, Feel It 2 biedt ook online therapie aan

MOGELIJKE ANDERE KLACHTEN