Kijk vooruit,
want die kant
ga je op

- FYSIEKE KLACHTEN ZONDER AANTOONBARE REDEN -

Wat zijn fysieke klachten zonder aantoonbare reden?

Er is in Nederland een grote groep mensen die dagelijks met pijn rondloopt waar geen aantoonbare reden voor is. De pijn is bij sommige mensen zo hevig, dat ze nog amper vooruit kunnen. Wanneer je zoveel pijn hebt ga je in eerste instantie naar de huisarts. Deze stuurt je naar het ziekenhuis om foto’s en scans te laten maken. Bij de uitslag van de foto’s en scans krijg je uiteindelijk te horen ‘we hebben niets kunnen vinden op de scans’. Je eerste gedachte: ‘dat kan niet! Het kan niet dat ik zoveel pijn heb en dat er niets aan de hand is. Er moet iets zijn!’. Na een second opinion bij een andere arts wordt dezelfde conclusie getrokken: er is niet te vinden.

Voor het hebben van fysieke klachten zonder aantoonbare reden is een naam: somatische klachten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de pijn echt en kan deze heel erg heftig zijn. Het enige is dat er geen medische oorzaak voor gevonden kan worden.

Kenmerken van mensen met somatische klachten

De pijn kan enorm verschillen van persoon tot persoon. Waar wel overeenkomsten in te vinden zijn bij mensen, is de persoonlijkheid. Nagenoeg alle mensen die last hebben van somatische klachten hebben in het verleden last gehad van psychische klachten. Daarnaast hebben zij een persoonlijkheid die zich vaak kenmerkt door onder andere:

– Altijd alles perfect willen doen;
– Veel waarde hechten aan wat andere mensen vinden;
– Streng zijn voor zichzelf;
– Altijd maar door blijven gaan;

Tekst gaat verder onder de foto.

Wanneer ga je naar een psycholoog met somatische klachten

Voor veel mensen zal het vreemd klinken om met fysieke klachten naar een psycholoog te gaan. Toch kan het enorm helpen. Veel mensen die last hebben van somatische klachten vechten heel lang tegen de pijn die ze hebben. Vaak gaat dit gepaard met het ‘shoppen’ bij specialisten ‘omdat er toch iets mis moet zijn’. Een psycholoog kan je helpen bij het accepteren van de pijn waardoor vaak de pijn al voor een groot deel afneemt.

Naast een psycholoog wordt er ook vaak een multidisciplinair traject aangeraden. Dit is een traject waarin een psycholoog, fysiotherapeut, ergotherapeut en revalidatie arts samen met jouw kijken naar jouw klachten. Samen geven zij jou inzicht in:

– Hoe je psychisch om kan gaan met de pijn;
– De werking van de pijn;
– Hoe jij je dag in kan delen
– Hoe je kan bewegen met je pijn

Bij Feel It 2 -psycholoog Geldrop werken aan somatische klachten

Wij geloven erin dat emotionele gebeurtenissen niet alleen mentaal opgeslagen worden, maar ook lichamelijk. Wanneer het gevoel te lang genegeerd of weggestopt wordt kan deze spanning leiden tot fysieke klachten. Samen met jou gaan we kijken welke gebeurtenissen ten grondslag liggen aan de pijn die jij ervaart in je lichaam. Daarnaast gaan we aan de slag met het accepteren van de pijn evenals het kritisch kijken naar persoonlijke kenmerken die ervoor zorgen dat jouw lichamelijke klachten zijn veroorzaakt en aan blijven houden. Door de combinatie van het verwerken van de gebeurtenissen die opgeslagen zitten in je lichaam, acceptatie en het werken aan je persoonlijke kenmerken zal de pijn na verloop van tijd af gaan nemen.

GEEN WACHTLIJST

Je kunt bij Feel It 2 direct terecht voor therapie zonder wachtlijst

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Plan nu een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

KEUZE VOOR ONLINE THERAPIE

Therapie vanuit je vertrouwde omgeving, Feel It 2 biedt ook online therapie aan

MOGELIJKE ANDERE KLACHTEN